Kasta ut "Toyota Camry" under ett ordassocieringsspel, och de flesta bilentusiaster skulle svara med någon allegori för anonymitet, anordning eller en liknande ojämn beskrivning för bilens tapeter. Den senaste Camry, med sin helt nya plattform, färska drivlinor och uttrycksfull styling, försöker skaka av den bilden. Den utmärkta Camry XSE V-6 är den mest effektiva implementeringen av den här omväxlingen, och blandar lineupens kraftfullaste motor med den sportigaste trimnivån.

Mer kraft, mer styling

Denna XSE är en del av den sportiga S-pelaren i familjen Camry, som också inkluderar den lägre specifik SE; Toyota har en helt annan L-vertikal med L-, LE- och XLE Camrys som bär tonade ner främre och bakre stötfångare och kör på mer komfortorienterade upphängningsinställningar för att locka traditionella Camry-köpare.

Även de mjukare kantade L-modellerna är särskilt mer tillfredsställande att köra än förbi Camrys. Men S-trimmen bygger på den solida grunden med fastare dämpning, större hjul med bredare däck och distinkta främre och bakre stötfångare med gapande intag och massor av utsvärtade trim. Att du kan beställa XSE med ett kontrasterande svartfärgat tak (ett alternativ på 500 dollar) och ett blodrött interiör talar volymer om Toyotas sänkta hämningar.

XSE - liksom dess L-motsvarighet, XLE - låser upp möjligheten att ta tag i Camrys nya 301-hk 3,5-liters V-6-motor. Med port och direkt bränsleinsprutning är de sex 33 hk starkare än förra årets portinsprutade 3,5-liters V-6. Vridmomentet är upp till 267 ft till 267 och toppar vid samma 4700 rpm som tidigare. Andra 2018 Camrys drivs av en 2,5-liters inline-fyra eller en gas / elektrisk hybrid drivlinje.

V-6 Camry är spännande inte bara för sin betydande hästkraft, utan också för att ha sex cylindrar. Nästan varje tävlande har vänt sig till mindre, turboladdade fyrcylindrar för sina motoroptionsnivåer, inklusive Camrys nemesis, Honda Accord. Men denna V-6 är en stonker och skickar Camry från noll till 60 mph på 5,8 sekunder - 2,1 sekunder snabbare än en fyrcylindrig Camry SE som vi testade. Och den spottar en trassig snort från XSE: s utloppsuttag för utblåsning, en som är mer utmärkt än fyra-cylindriga konkurrenters vakuum / blender-ljudspår. Fortfarande, den 252 hk turboladda inline-fyra i Hondas topphund Accord 2.0T skjuter den modellen till 60 mph 0,3 sekund snabbare. Även om de två sedanerna har nästan lika högt vridmoment, har 2.0T Accord knappt någon momentstyrning medan Toyota har gott om.

Honda har också Toyota-takt i transmissionsloppet, där Accord 2.0T kan skryta med en snabbmonterad automat med 10 hastigheter framåt till Camrys åtta. Accord erbjuder också en manuell växellåda med båda sina motoralternativ. En stickskift skulle vara ett mycket välkommet alternativ för Camry, eftersom beslut långsamt kommer till åtta-växlar automatiskt. Det finns en liten fördröjning mellan föraren som stampar gaspedalen och mottagandet av en nedväxling, en synd som förvärras av transmissionens envisa preferens för dess högre växlar. En Sport-knapp på mittkonsolen lägger viss iver åt motorns svar, och ett S-spår för växelspaken gör samma sak för växellådan, men varken raderar helt drivkraftens svaga tveksamhet som reaktion på aggressiva gasapplikationer. Reaktion på manuella växellägen från både rattmonterade paddlar och växelspaken plus / minus-grinden är på samma sätt ovanliga.

Kan du hantera en Camry som hanterar?

Om motorn och växellådan skulle kunna använda lite extra krydda för att matcha XSE: s sportiga bild, är chassiet ganska mycket på plats. Denna Camry vänder sig med en entusiasm som nästan matchar riktmärket Honda Accord och Mazda 6, utan någon märkbar inverkan på total komfort. Medan Accord 2.0T kör på mer anpassningsbara dämpare med två förarväljbara fasthetsnivåer, använder Camry XSE traditionella dämpare med fast ränta som täcker nästan samma spektrum av kontroll och körkvalitet. Kroppsrullning i XSE hålls väl i schack, och denna testbil kretsade vår skidpad med 0,87 g grepp - precis på klackarna på Accord 2.0T: s 0,88 g.

Om du väljer V-6 läggs cirka 200 pund till Camrys trottoarkant (enligt Toyota), mest av det koncentrerade i näsan och flyttar viktfördelningen något framåt. Massans effekter på hantering kan endast upptäckas av våra instrument och av dem som har kört en fyrcylindrig Camry och ägnat extra noggrann uppmärksamhet åt dess inbyggnadskarakteristika. 2018 SE förbättrade detta XSE: s skidpad grepp med 0,01 g och knuffade i hörn med lite mer flyt. Vikten kommer att märkas mer på pumpen. Vi var i genomsnitt 24 mpg under vårt test jämfört med 32 mpg i den fyrcylindriga SE och 40 mpg i Camry-hybriden 2018. Honda's Accord 2.0T var i genomsnitt samma 24 mpg som denna XSE men sprang bort från Toyota på vår 75 mph motorväg bränsleekonomi slinga och fick en fantastisk 35 mpg till Camrys 29. Den fyrcylindriga Camry har båda sedans slog på öppen väg, hacka en häpnadsväckande 45 mpg på vårt motorvägtest (1 mpg större än Camry hybrid!).

Resten av XSE-upplevelsen liknar den i andra Camrys - även om det är med undantag av dess oerhört överlägsna interiörkvalitet. Att trappa ner till och med en nivå till SE - eller, om det kommer från en XLE, en LE - är en nedstigning till interiörer fyllda med mer hård plast och ojämna panelgap än vad du hittar i topprundade Camrys. Det kan hända att Toyota använder detta som ett sätt att locka köpare upp i prisstegen, med tanke på att aktiva säkerhetsfunktioner som spårhållningshjälp, adaptiv farthållare och automatiserad nödbromsning nu är standard i sortimentet. Åtminstone infotainmentsystemet som delas med mindre Camrys är lika lätt att använda här, delvis tack vare de attraktiva krom-tippade snabbknapparna till knappmenyer som flankerar skärmen, såväl som volym- och inställningsknapparna som ligger nära ratt.

Så var lämnar detta Camrys renässans? Att blanda sedan sedan mest dramatiska stylingbyten med sin starkaste motor och sina trevligaste inre punkter Camry XSE V-6 nära chefen för en klass som leds av Accord 2.0T. Privilegiet är dock dyrt. Den fyrcylindriga XSE börjar på $ 29 895 och inkluderar LED-strålkastare och baklyktor, fyrutgångar, induktiv telefonladdning, ett panoramatsoltak, en 10-tums färg head-up display, automatisk zon med två zoner och lädersäten, funktioner som antingen är valfria eller inte tillgängliga i SE. V-6 är ytterligare 5950 $, och vår testbil lägger till det 950 $ förbättrade navigationssystemet, 1050 $ 360-graders parkeringskamera och sensorer, och några återförsäljarinstallerade alternativ, vilket innebär en total summa av $ 38,059. Så lägg en mental anmärkning för framtida spelassocieringsspel: Nu kan "Camry" vara utbytbar med dynamisk, snygg och (åtminstone ibland) dyr.