Byt ut den gamla, smutsiga mattan i din bil med nya, förformade mattor på en eftermiddag.

Köp förformad bilmatta

Du har en mycket på en begagnad bil , men mattan i bilen är helt enkelt en katastrof. Om det är för långt borta för fläckborttagare är nya mattor den bästa lösningen. Du kan köpa förformad matta specifikt för bilens märke, modell och färg och byta ut den själv. I de flesta fall kostar det bara cirka $ 200 och det tar en eftermiddag att installera.

Handla matta på en bildelar butik eller från en webbplats för bilmatta. Se till att mattan du köper är specialgjuten för att passa bilens golvpanna och puckel. Mattor av högre kvalitet inkluderar originella fabriksfunktioner som en hälkudde under gaspedalen och bromspedalen. De flesta tillverkare erbjuder ett "massstöd" som duplicerar stoppningen och styvheten på fabriksmattan och en ekonomisk "poly" -stöd. Välj massstöd om du planerar att behålla bilen och poly om du ska sälja den inom en snar framtid.

När mattan anländer, rullar du upp den och låter den sitta på en plan yta i minst två timmar för att tappa locken. Medan mattan är "otydlig" börjar du ta bort trimmen och sätena för att avslöja den gamla mattan för borttagning.

Nödvändiga verktyg:
Har de nödvändiga verktygen för denna DIY bilunderhåll projekt uppradat innan du börjar - du sparar tid och frustration.

* Socket / ratchet set
* 4-i-1 skruvmejsel
* Borr / förare, sladdlös
* Torx bit
* Verktygskniv
* Skiftnyckelset

Obligatoriskt material:
Undvik shoppingresor i sista minuten genom att ha alla dina material redo i förväg. Här är en lista.

* Ny matta
* Rostomvandlare
* Krita
* Spraytim

Ta bort sätena och andra viktiga delar

Köp en butikshandbok som innehåller instruktioner och diagram för borttagning av trim. Lossa dörrkåpan och ta bort sparkpanelerna från botten av de främre pelarna.

Skruva loss / lossa eventuella trimstycken från sätesspåren så att du kan komma till de fyra muttrarna som säkrar sätet vid golvskålarna. Du kanske också måste ta bort säkerhetsbältets förankringsbultar (du kan behöva Torx-bitar för dessa bultar). Koppla bort eventuella elektriska anslutningar under varje säte och lyft sätena uppåt och utåt (anslut en hjälpare för denna del). Ta sedan bort den bakre sittdynan. Om du har en konsol, ta bort växelvredet och alla fästelement. Lyft konsolen ur fordonet och dra ut den gamla mattan och dynan. Men släng inte den gamla mattan ännu; du behöver det.

Förbered området och installera den nya bilmattan

Dammsug golvpannan och kontrollera om det är rost. Behandla rostiga områden med en rostomvandlare (t.ex. Loctite Extend eller maringelé) och måla dem med en rostinhiberande färg.

Använd den gamla mattan som mall, spåra utskärningarna på den nya mattan med krita. Flytta sedan mattan in i fordonet och dubbelkontrollera dina utklippsmärken med de faktiska tapp- och förankringspunkterna på golvet. När du är övertygad om att markeringarna är på rätt plats, klipp X-formade öppningar vid varje kritmarkering. Montera öppningarna över tapparna och mata elektriska kablar igenom. Förstora öppningarna för att få en bra passform.

Klipp av överflödigt matta vid dörrfönstren och applicera en lätt beläggning av spraylim såsom 3M Spray 77 på baksidan av mattan där den rider upp på brandväggen. Sätt sedan tillbaka sätena och trim och anslut de elektriska kontakterna igen. Njut av utseendet och känslan av din bils nya matta och köp en uppsättning kaffemuggar utan spill för att hålla den orörd.