För att bibehålla den avslappnade, vindiga känslan av det ursprungliga strandhuset, är denna förlängning och renovering av Figur markarkitektur en smart omorganisation som gör det bästa av utsikten och rymden.

Många av oss har stannat kvar i ett gammalt strandhus som det som satt högst upp i detta branta kvarter av tunnland i Sorrento, på spetsen av Victoria's Mornington Peninsula. Konstruerad av split-face tegel i mitten av åttiotalet verkade det ha plunked på platsen med liten hänsyn till sammanhang, bortsett från att använda den högsta punkten för att få den bästa utsikten.

Huset var två våningar högt, förmodligen på grund av "utsikt", och östra och norra sidan var lindade i en grunt balkong, igen på grund av "utsikt." Lite sak att denna utsikt inkluderade grannhemmet i den mycket nära förgrunden. Eller att balkongen var för smal för att vara till mycket verklig användning, utsattes på ett kritiskt sätt sina passagerare för direkt sol och starka kustvindar, och rörigade utsikten för de inuti.

"Borde inte klaga", har du kanske sagt. "Det är bara ett enkelt strandhus för en enkel semester." Naturligtvis är "enkel" och "dålig design" två olika saker, den förra är ofta en eufemism för den senare. Men inte längre vid detta strandhus, som har utökats, omorienterats och återföds av Matt Rawlins från figurmarkarkitektur.

Utvidgningen av husets fotavtryck, för att rymma ett stort barns sovrum och lekplats på bottenvåningen, möjliggjorde en strategisk utvidgning och omorganisation av de första våningsplanerna och första sovrummet på första våningen. Längs den östra fasaden har balkongen återvunnits för inre utrymme och den majestätiska utsikten mot berget Martha och Arthur's Seat curated genom placering av stora bildfönster för att fästa uppmärksamheten på delar av landskapet. En bänk har hela väggens längd och kopplar samman vardagsrum och matplatser, ger sittplatser och förvaring, och halvvägs längs med en trävärmare och eldstad.

Separationen mellan levande zoner skapas genom infogning av böjd träskörd - på ena sidan ger det en känsla av intimitet och värme i loungen; å andra sidan döljer det ett skafferi och kylskåp. Köksbänken, också konstruerad av virke och med en snyggt infälld terrazzo-kaklat bänkskiva, läser mer som möbler än funktionell kokplattform. Det är enkelt, ja, men elegant och enkelt och kärleksfullt utformat, som mycket i det här huset.

Köket rinner ut till en generös, delvis täckt utomhusgård, som ligger ovanpå det nya sovrummet på bottenvåningen. En solid vägg i norr ger integritet från granne och mildrar påverkan av starka vindar, medan vi återigen fokuserar utsikten på ett mer övervägt sätt - österut, kusten Mornington Peninsula Panorama; västerut, en mer intim utsikt över buskmark i ett obebodt grannblock. På grund av topografin på platsen är platt utomhusyta utmärkt, så denna mycket funktionella innergård är desto mer värdefull.

Det stora sovrummet är undangömt i det bakre hörnet av översta våningen, och liksom innergården, har en utsikt över det angränsande bush blocket. Både sovrummet och sovrummet på nedervåningen har utformats med tanke på den enkla funktionaliteten för strandsemester. Snickeri i gästrummen är begränsat till en öppen klädskena ovanför en enkel bänk, så att nyanlända snabbt kan slänga sina väskor, hänga upp alla "fina kläder" och bli omvandlade till badare.

I barnens sovrum skjuts topp-till-tå våningssängar med integrerad förvaring till ändväggen, så att leksaker och böcker kan spridas över det matta golvet och bara skopas upp igen när det är dags att ladda bilen för resan Hem.

En blåsig, okomplicerad känsla genomsyrar alla delar av huset, till och med det yttre, där det grova, gråa blockarbetet på de ursprungliga väggarna, som lämnats orörda vid renoveringen, väcker minnen från utilitaristiska kustbyggnader från decennier tidigare. (Den nya förlängningen byggdes av kolbetongblock som refererar till det gamla huset, men med en slät yta som ger en underbar texturskontrast till den främre fasaden.)

Bortsett från tegelstenarna är det mest framträdande inslaget i en sicksack-stålkolonnstruktur, som för med sig en omistlig modernistisk modernistisk estetik - en nick till en tid då strandhusen uppskattades för deras tydlighet i design och mått på skala (den goda typen av enkel).

Kanske ovanligt begärde klienterna att parkeringsplatser lämnades på framsidan av webbplatsen och lämnade besökarna att klättra upp till huset längs en slingrande bana. Detta gjorde att det befintliga garaget kunde konfigureras om för huvudentrén, samt förvaring, tjänster och ett badrum, och det visar också ett åtagande till idén om ett enkelt strandhus som ger fly från stadslivets komplikationer. Resan till ytterdörren ekar promenad genom sandkullar till stranden, tiden och den fysiska ansträngningen som representerar den slutliga separationen från stadslivet undkom. Och nu, tack och lov, är huset på toppen av kullen en lämplig belöning för ansträngningen.